Коришћење информационих технологија у саобраћајним објектима

Због гужви у саобраћају, у развијенијим деловима света возачи и путници у
возилима проведу веома много времена годишње. Да би се решиле гужве у саобраћају, решења се проналазе кроз разне пројекте засноване на употреби рачунарских система и симулацијама различитих саобраћајних случајева, односно у обједињавању информатичких и саобраћајних инфраструктура.

Употреба компјутера се простире на скоро све области људског живота,  те то није мимоишло ни саобраћај. Интелигентни транспортни системи (ИТС), који се такође називају и транcпортна телематика, укључују широк спектар алата и услуга које проистичу из информационих и комуникационих технологија. Ови системи  пружају значајне користи везане за оперативну ефикасност, поузданост услуге, управљања инфраструктуром, повећану безбедност у саобраћају, смањен лош утицај на околину и вредне информационе услуге за кориснике транспорта. Опсег система укључује системе за:
– аутоматско управљање саобраћајем;
– подршку операцијама јавног транспорта;
– управљање потражњом;
– информисање путника и услуге планирања путовања;
– управљање теретом и возним парком;
– решавање инцидената и подршку хитним службама;
– услуге електронског плаћања и наплате путарина;
– напредне технологије у возилу.

Први телематички системи који су се појавили касних шездесетих година прошлог века били су компјутеризовани системи контроле сигнала дизајнирани тако да оптимизују проток саобраћаја у градовима. Временом се развијао  тако да опсег система који сада постоје је широк, укључујући подршку за комерцијалне услуге транспорта терета и јавног превоза, као и телематику у возилу и информисање путника. Шире се на све видове транспорта – не само на друмски, већ и железнички, водени и ваздушни.
Да бисмо могли да искористимо њихов максимални потенцијал, важно је да ови системи раде на координиран начин у целој транспортној мрежи, не само на националном, већ и на европском нивоу. Ово се може постићи уколико постоји слагање са Европском архитектуром ИТС оквира.

Информације за путнике

Провајдери ИТС услуга могу да понуде информације путницима на разне начине,  пре и током путовања, нпр. уређајима у возилу, услугама заснованим на Интернету, таблама са порукама, посебним киосцима, мобилним телефонима итд, пружајући подршку избору најбоље трасе, као и информације о трошковима пута.
ИТС се креће ка пружању комплетне ‘услуге путовања’: од планирања пута и вођења трасом, до резервације карата и места за паркинг. Везе са туристичким сервисима нуде додатне услуге, као што су резервација хотела, информације о местима која треба посетити итд.

Примери

 Аутоматско праћење саобраћаја, времена и услова на путу омогућава давање савета путницима о томе да ли да промене трасу или начин путовања. Возачи, на пример, могу бити упозорени о гужви на путу испред њих и могу им се предложити алтернативни правци.

Путници у јавном превозу могу се обавештавати о очекиваној сатници у возилима, на станицама, мобилним телефонима или чак на Интернету, пре него што започну своје путовање. У овим данима међународних путовања, важно је бити у могућности да се планира и добије подршка за путовања преко границе. То значи да информациони системи у различитим земљама морају бити компатибилни.

ИТС у већим и мањим градовима

Већина главних урбаних зона у Европи већ корисити различите типове ИТС-а да би подржали контролу и управљање саобраћајем и операцијама јавног превоза, као и за појачавање и контролу приступа. Растући број сектора градског превоза жели да искористи предност која се добија интегрисањем таквих система.

Примери

Интеграција система контроле саобраћаја, управљање јавним превозом и информације за путнике омогућавају:
– да доласци аутобуса постану редовнији дајући им приоритет саобраћајним сигналима;
– возачима да избегну закрчења и брзо стигну до слободног паркинг-места путем аутоматског усмеравања;
– омогуће путницима да упореде информације о путовању различитим превозом пре него што започну путовање;
– обезбеде информацију која омогућава путницима да променепутне планове када дође до инцидената и кварова.
Интероперативност електронских система омогућава контролу приступа
урбаним зонама кроз различите облике наплате путарине.

ИТС на аутопутевима

Закрчење може бити подједнако лоше и изван градова. Постоји много ИТС апликација које су дизајниране као помоћ у управљању саобраћајем и подршка возачима на аутопутевима и другим путевима.

Примери
– аутоматска рампа која регулише прилаз закрченим аутопутевима или петљама,
– давање информација о саобраћају и савета возачима путем знакова изнад пута или уређаја у возилу,
– контрола брзине саобраћаја на закрченим аутопутевима да би се уравнотежио свеукупан проток возила,
– системи откривања несрећа који аутоматски шаљу поруке центрима за контролу саобраћаја и обезбеђују непосредно упозоравање возача,
– системи за „интелигентно прилагођавање брзине“ (ИСА) који осигуравају да се у сваком тренутку поштују ограничења брзине – и чак динамично мењају ограничења према путу, саобраћају или временским условима.

Помоћне услуге

Постоји доста ИТС апликација. Оне укључују безготовинско плаћање за услуге, решавање незгода и подршку активностима спровођења закона.
Примери
– систем плаћања, нпр. ‘паметном картицом’ која омогућава путнику да плати за паркинг, информације о путу, путарини, коришћење система јавног превоза итд.
-аутоматски систем наплате путарине који омогућава наплату тачне суме возилима, без стајања на наплатним кућицама.
– систем у возилу може да генерише аутоматски позив у помоћ услучају несреће. Центар за позиве даје хитној служби (службама) прецизну локацију и води их до места уз помоћ система за управљањесаобраћајем.
– ИТС може помоћи у управљању у изузетним условима друмског транспорта, нпр. проласка опасне робе и управљања на мостовима и у тунелима.
– ИТС се може користити за аутоматско откривање саобраћајних прекршаја, нпр. пребрзе вожње, непоштовања саобраћајне сигнализације, уз детаље о возилу које је начинило прекршај.

Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.