Правила и прописи кретања пешака у саобраћају

pešak u saobraćaju

Пешаци су лица која учествују у саобраћају, а не управљају возилом, нити се превозе у возилу или на возилу. Пешаци су и лица која властитом снагом гурају или вуку возило, ручна колица, бицикл, мопед, дечија колица или покретна колица за немоћна лица. Пешаци су и лица у покретној столици за немоћна лица коју покрећу властитом снагом или снагом мотора, ако се при томе крећу брзином човечијег хода. Прописима су регулисана правила кретања пешака, која их обавезују на пажљиво и опрезно кретање како би се избегле саобраћајне незгоде. 

Пешаци треба да се крећу тротоаром и то његовим десним крајем или по обележеним пешачким стазама. 

Тротоар је посебно уређена саобраћајна површина намењена за кретање пешака, која није у истом нивоу с коловозом пута, или је од коловоза одвојена на други начин.

Пешачка стаза је посебно изграђена саобраћајна површина по којој се пешаци морају кретати. Стаза је означена саобраћајним знаком обавезе.

Стаза за пешаке

kretanje pešaka trotoarom

Пешачка зона је уређена саобраћајна површина намењена за кретање пешака, у којој је дозвољено кретање моторних возила с посебним одобрењем.
Пешачке зоне се најчешће налазе у строгим центрима већих насеља и у њима је дозвољено кретање само пешацима, под истим правилима као и приликом кретања тротоаром. Пешачке зоне су састављене од једне или више површина намењених за кретање пешака. Пешачке зоне се обележавају одговарајућим саобраћајним знаком.

пешачка зона

Зона смиреног саобраћаја обележава место у насељу, у ком се не сме возити брже од брзине хода пешака, због тога што је допуштена дечија игра и кретање пешака. На почетку и на крају таквих зона постављају се одговарајући саобраћајни знакови.

зона успореног саобраћаја

Пешак прелази улицу на обележеном месту које се зове пешачки прелаз, али увек опрезно и поштујући семафор тј. прелазити када је на семафору упаљено зелено светло.

prelaz preko pešačkog prelaza sa semaforom

prelazak ulice bez upotrebe slušalicai telefona

На пешачком прелазу, на коме је саобраћај пешака регулисан знацима које даје полицијски службеник, пешаци могу да прелазе коловоз само кад је датим знаком дозвољен прелаз.

На пешачком прелазу, на коме саобраћај није регулисан светлосним саобраћајним знацима, ни знацима које даје полицијски службеник, пешак је дужан да се пре ступања на пешачки прелаз, претходно увери да може да пређе на безбедан начин, тако да ступањем на коловоз не угрожава безбедност саобраћаја.

Ако на улици нема у близини пешачки прелаз,  пешак може прећи улицу,   ако је удаљеност од њега до најближег пешачког прелаза већа од 100 м, али тада веома опрезно гледајући прво лево, па десн,о да ли наилази неки аутомобил.

prelaz preko pešačkog prelaza

На коловозу није дозвољено играње, као ни поред њега.

Пешак се ван насељеног места креће левом страном уз ивицу коловоза да му возила иду у сусрет. 

kretanje pe[aka kolovozom

Изузетно од горе наведеног, пешак може да се креће уз десну ивицу коловоза само када је такво кретање за њега безбедније (непрегледна кривина, провалија, усек, одрон и сл.).

kretanje pešaka po kolovozu na nepreglednom putu

Пешак који гура ручна колица, бицикл, бицикл са мотором или мотоцикл, особе са инвалидитетом које се крећу у инвалидским колицима, морају се кретати уз десну ивицу коловоза у смеру кретања.

kretanje pešaka po kolovozu kada gura kkolica bicikl i sl.

Oрганизована колона се креће десном страном. Када се пешаци крећу коловозом у групи треба да ходају један иза другог.

Колона пешака која се коловозом креће под контролом водича (организована колона пешака) мора се кретати уз десну ивицу коловоза у смеру кретања.

Приликом кретања ноћу и у условима смањене видљивости пешаци који се крећу по коловозу у организованој колони (под контролом водича), осим погребних или одобрених поворки, војних или полицијских јединица, дужни су да носе светлоодбојни прслук или напред држе упаљено најмање једно бело или жуто светло, а на задњој страни светло црвене боје.

kretanje kolone pešaka po kolovozu

Пешак не сме ступити ни кретати се по коловозу аутопута или мотопута.

zabrana kretanja pešaka po autoputu

Претходна  забрана не важи за:

  1.  полицијског службеника током обављања службене дужности,
  2. лице која обавља увиђај саобраћајне незгоде или учествује у увиђају,
  3. радника који обавља радове,
  4. лице које обавља послове на отклањању последица саобраћајне незгоде или неисправности на возилу и терету,
  5. лице које пружа хитну медицинску или прву помоћ,
  6. инспектора за путеве током обављања службене дужности као и на раднике управе пута,
  7. возача возила које је принудно заустављено.

Горе наведена лица и места на којима она предузимају радње морају бити обележена на начин да се омогући безбедност свих учесника у саобраћају.

 

 

 

Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Правила и прописи кретања пешака у саобраћају

  1. profesor Hamdo каже:

    Za V- razred grupa na fejzbuk.

Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.