Основне компоненте ИКТ уређаја

Основне компоненте рачунара су:

матична плоча, процесор, графичка карта, РАМ меморија, хард диск и ССД.

 

Матична плоча је штампана плоча са многобројним електронским елементима (интегрисана кола, отпорници, кондензатори, транзистори). Служи за повезивање делова рачунара у функционалну целину, омогућава њихово напајање струјом и њихову међусобну комуникацију. Од њеног квалитета зависи квалитет рачунара.

maticna ploca

 Најзначајнија карактеристика матичне плоче јесте који тип процесора може да подржи ( тип socket-a) и тип меморије коју подржава ( брзину и капацитет). Од велочине матичне плоче зависи колико ћемо додатних компоненти моћи прикључити.

Чипсет је сет електронских компоненти у интегрисаном колу (чипу) које управљају протоком података између процесора, меморије и периферије. Чипсети су често дизајнирани за рад са посебним врстама микропроцесора. Због контролисања комуникација између процесора и вањских уређаја, чипсет игра веома важну улогу у одређивању рачунарских особина.

Микропроцесор је “ срце“ сваког рачунара. По укључењу рачунара добија инструкције за рад од BIOS -а. Када се покрене оперативни систем и други програми, даље од њих добија инструкције. Он управља процесом обраде и узајамном комуникацијом свих делова рачунара. Његова најбитнија карактеристика је брзина- радни такт, која се мери GHz и представља брзину обраде једне операције у секунди. Најпознатији произвођачи су Intel и AMD.

mikroprocesor na ploci

 Од тренутка када се укључи рачунар па док се не искључи, микропроцесор непрекидно користи меморију. Када се говори о меморији обично се мисли на RAM меморију коју најчешће називамо “оперативна меморија”
 Оперативна меморија, кеш и регистри чувају податке само привремено, док је рачунар укључен у струју.
RAM меморија,  скраћено од  en.   Random Access Memory  (меморија насумичног приступа), меморија у коју се подаци могу и уписивати и читати и чијем садржају се може приступити по било ком редоследу. Брзина и величина ове меморије утиче на особине рачунарског система нпр. DD4, 3200 MHz, 16 Gb.

SSD – Solid State Drive јесте нови тип меморије за трајно чување података и представља замену за хард диск. SSD дискови немају покретних делова и раде на принципу USB меморије, али имају веће брзине читања и уписивања података што утиче и на брзину рачунара.

Графичка карта је намењена за обраду и приказ слика на монитору. Може бити интегрисана, али најчешће се среће као посебна компонента.

 

Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.