Производне машине

Производне машине претварају меганичку енергију погонског мотора у механички рад неког производног процеса. Могу бити рударске, грађевинске, пољопривредне, металопрерађивачке, текстилне, транспортне итд. Састоје се од носеће конструкције, погонског мотора, преносног механизма, радног органа, алата и система за управљање.

Увођењем рачунара у управљачке процесе добијена је нова врста машина које се зову нумерички управљане машине или CNC машине. CNC машине имају све делове као и ручно управљане машине, само што CNC машине контролише рачунар на основу програма који задаје човек. Имају велику прецизност и велики број функција. Операције се обављају брже и тачније. Знатно ангажовање људи и смањује се могућа људска грешка при изради. За ове машине постоје 2 начина писања програма ручно и аутоматски. Код аутоматског програма, предмет се нацрта у одговарајућој апликацији која се преводи у машински језик. Нацртани модел генерише координате сваке тачке модела до којих алат треба да пређе. Код ручног уноса кода, дефинишу се димензије, координате, избор алата, путања алата, режим обраде итд.

CNC машине се састоје од машине (струга, глодалице итд), мотора, драјвера (програм преводилац), рачунара и одговарајућег софтвера. На овим машинама сви произведени делови имају исти квалитет.

Обрадни центар је машина која може да изведе неколико машинских операција на истом обратку, без додатних подешавања.

Аутоматизација производње подразумева примену економских, организационих и техничких мера чији је циљ остварење производног процеса без непосредног учешћа човека.

Да би се повећала продуктивност данас је све већа примена индустријских робота. Индустријски роботи су машине способне да меморишу циклус покрета у простору и затим да га понове .

Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.