Дигиталне телекомуникације

Најраспрострањенији дигитални телекомуникациони системи су: систем за тренутно одређивање позиције на било којој тачки на земљиној кугли GPS,  мобилна телефонија, интернет и кабловска телевизија.

Систем за одређивање позиције – GPS (Global Position System)

GPS satelit

GPS је амерички систем за одређивање позиције на било којој тачки на земљиној кугли. Централни примопредајник овог система се налази у морнаричкој бази у Калифорнији у САД. Постоји и систем GLONAS, који има исту намену, а развили су га Руси.

GPS систем користи преко 30 сателита који се око земљине кугле крећу прецизно утврђеним путањама. На њима се налазе телекомуникациони центри. Њихов је задатак да остварују двосмерну бежичну дигиталну комуникацију са централним примопредајником и у сваком тренутку прецизно утврђују свој референтни положај у односу на земљину куглу.  На земљи се налазе пријемници, који на основу добијених информација и времена за које је стигао електромагнетни сигнал, израчунавају сопствени положај у односу на било који референтни коришћени земаљски систем. Ако се добије сигнал од три сателита. онда одређивање положаја садржи податке о географској дужини и ширини. Ако GPS пријемник добије информације од четири или више сателита, онда имамо и податак о  надморској висини.

Визуелни пример GPS  констелације у покрету са ротирајућом Земљом.

Данас се GPS системи користе за:  успостављање јединственог тачног времена широм земљине кугле и његовог сталног кориговања, за одређивање позиције, брзине кретања, пређеног пута, навођење на циљ возила, летилице, у премеравању земљишта, пројектовању траса путева, далековода, мостова, тунела, метроа и других објеката, за војне потребе: у навођењу модерних ракета, вођењу војних операција на терену, прибављању артиљеријских података, за теренску оријентацију војника, за навођење возила, тенкова итд.  Примена GPS  је у сталном порасту.

GPS

Мобилна телефонија

Под мобилним телефоном се подразумева телефон који корисник користи у ходу или на било ком месту. Пренос података  се врши двостраном бежичном дигиталном комуникацијом.

Веза између два мобилна телефона се остварује преко базне примопредајне станице, док се веза између мобилног и фиксног телефона остварује делом преко фиксних поштанских електричних каблова а делом бежичном везом.

Мобилни телефон са своје стране врши претварање аналогног говорног у дигитални сигнал, па затим сложене пакете логичких нула и јединица емитује преко предајника у етар према стандардизованом протоколу, који ће софтвер базне станице моћи да декодује.  При пријему информација мобилни телефон врши обрнут поступак а добијени аналогни говорни сигнал претвара на слушалицама у звучни сигнал.
Мобилни телефони данас имају могућност приступа садржајима интернета. Имају веома широк спектар програмабилних оперативних функција.

bazna stanica mobilne telefonije

Кабловска телевизија

Кабловска телевизија је такође један од видова широке примене сателитских  телекомуникационих система.  Сателит остварује везу са телевизијским центрима комункацијом у оба смера. Корисници кабловске телевизије у једној згради, користе заједничку антену и пријемник. Кабловским разводом се остварује веза од пријемника до телевизора у сваком од станова. Код преноса ТV програма са сателита, остварује се само једносмерна  комуникација од сателита до пријемника и од пријемника до корисничких  телевизора.

kablovska TV

Интернет

Advertisements
Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Дигиталне телекомуникације

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s