Бицикл у саобраћају

Бицикл је превозно средство са два точка, а покреће се снагом возача.

bicikl u saobraćaju

Бицикл може возити само особа која је савладала вештину вожње бицикла и која добро познаје саобраћајна правила.

Возач бицикла, бицикла са мотором и запрежног возила, сваку промену правца кретања мора на време сигнализирати осталим учесницима у саобраћају, одрученом руком у смеру кретања.

Возач бицикла, бицикла са мотором и мотоцикла мора да управља возилом на начин којим се не умањује стабилност возила и не ометају други учесници у саобраћају, а нарочито не сме да скида руке са управљача, да се придржава за друго возило, да превози, вуче или гура предмете који могу да га ометају у управљању возилом или да угрожавају друге учеснике у саобраћају.

Ако на путу постоји посебно уређена бициклистичка стаза, возач бицикла са мотором и возач бицикла мора се кретати десном бициклистичком стазом у односу на смер кретања саобраћаја. На стазама уређеним и обележеним за саобраћај бицикала и бицикала са мотором у оба смера, возила се морају кретати десном страном у смеру кретања возила.

На јавним путевима забрањена је вожња бицикла деци млађој од 12 година.

Изузетно у пешачкој зони, зони успореног саобраћаја, зони 30, зони школе и некатегорисаном путу, бициклом може управљати и дете са навршених девет година.

Изузетно у пешачкој зони и зони успореног саобраћаја, бициклом може да управља и дете млађе од девет година ако је под надзором лица старијег од 16 година.

biciklista  na biciklističkoj stazi

Возач бицикла не сме да се креће бициклистичком стазом брзином већом од 35 km/h (стари закон: 25 km/h).

На бициклистичким стазама за саобраћај у оба смера возила, возач бицикла мора да се креће десном страном у смеру кретања возила.

Бициклистичка стаза је пут намењен искључиво за кретање бицикала. Њом се не смеју кретати моторна возила и пешаци. Ако на коловозу постоји обележена трака за бицикле или поред коловоза постоји бициклистичка стаза, бициклиста је дужан да их користи.

Када на јавном путу не постоји посебна стаза за бициклисте, возач бицикла се може кретати коловозом,  али што ближе десној ивици коловоза (у ширини од највише један метар од десне ивице коловоза), крећући се у смеру кретања саобраћаја.

Бициклистима је забрањено кретање аутопутем и мотопутем.

kretanje bicikliste na putu

Ако се путем крећу  два или више возача бицикала или бицикала са мотором , дужни су да се крећу један за другим.

kolona biciklista

Приликом кретања ноћу и у условима смањене видљивости бицикл мора да има упаљено једно бело светло на предњој страни и једно црвено светло на задњој страни.

kretanje bicikliste noću

Возач и путник мотоцикла, мопеда, трицикла и четвороцикла морају за време вожње носити на глави закопчану хомологовану заштитну кацигу, на начин прописан декларацијом произвођача кациге.

Знакови које рукама дају возачи бицикла

Када возач бицикла и мопеда намерава променити правац кретања, мора о томе обавестити друге учеснике у саобраћају.

На бициклу нема светлосних показивача правца. Возач бицикла сваку промену правца кретања мора на време сигнализирати осталим учесницима у саобраћају испруженом руком у смеру кретања. Рука треба бити испружена све време док се не изврши скретање.

Када возач бицикла скреће улево треба да скретање изврши са одрученом левом руком у водоравном положају.

skretanje bicikliste levo

За скретање удесно возач бицикла треба имати одручену десну руку у водоравном положају.

skretanje bicikliste desno

Када возач има намеру да заустави бицикл, заустављање треба да изврши махањем руком,  горе -доле,  одрученом руком у водоравном положају.

zaustavljanje bicikliste

Превоз терета на бициклу

Бицикл у саобраћају на путу не сме се оптеретити изнад своје носивости. Стабилност бицикла за време вожње биће нарушена ако се превози терет који је неправилно на њему смештен. Терет на бициклу превози се само на носачима терета који су на њему учвршћени.

Терет који се превози бициклом мора бити правилно распоређен те према потреби, причвршћен и покривен да не би дошло до:  смањења стабилности возила и отежаног управљања возилом,  смањења возачеве прегледности над путем,  расипања по путу, заклањања светлосних и светлосно-сигналних уређаја на возилу.

Предмети који се превозе на бициклу не смeју бити шири од 50 cm са сваке стране бицикла.

prevoz tereta biciklom

Ако се на бициклу превози терет  који је дужи од крајње тачке задњег дела бицикла више од 1 метра, мора бити означен тканином црвене боје.

prevoz  dugog tereta biciklom

Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.