Расхладни уређаји

 

Принцип рада расхладних уређаја се занива на  физичкој појави која се зове испаравање или прелазак из течног у гасовито стање. Свако испаравање одузима топлоту околини. Постоје  течности као фреон које испаравају на прилично ниским темепаратурама.

Фрижидер

Фрижидер представља уређај који уз помоћ расхладног средства одузима топлоту из намирница и предаје је околини ван фрижидера. Његови главни делови су компресор,  кондензатор,  испаривач  и  термостат.  Помоћу њих, темпаратура се спушта са собне на температуру  између +4 °C и +8 °C, а замрзивачи достижу и до -20 °C. Компресор којег покреће електромотор сабија расхладно средство, нпр. амонијак или фреон. Кондензатор је под високим притиском, услед којег сабијени расхлађивач прелази из гасовитог у течно стање (кондензација). Испаривач има већу запремину, па расхлађивачу пада притисак, те он, потпомогнут топлотом коју одузима из унутрашњости хладњака, испарава, а затим и напушта хладњак. Термостат не учествује у самом процесу хлађења, али регулише температуру на тај начин што прекида довод струје ка електромотору и тако зауставља хлађење када се хладњак охлади до жељене температуре.

Frizideri

Клима уређај служи за успостављање и одржавање температуре у затвореним просторијама.

Климатизација може бити успостављена као локална и централна. Локална нема ваздушне канале као централна, већ су апарти у облику ормара и постављају се у саму просторију, могу а не морају бити у вези са спољашњим ваздухом.

Главни делови клима уређаја су електрични мотор, вентилатор за избацивање зрака, хладњак, кондензатор, компресор, филтери, прекидачи.

klima

Advertisements
Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Расхладни уређаји

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s