Комбиновани – електротермичко-механички апарати

Комбиновани или електротермичко-механички апарати су су уређаји који осим грејача имају и електромотор, који део електричне енергије претвара у механички рад. Ту спадају: фен, TA  пећ, машина за веш, машина за суђе.

Фен се сатоји од грејача у виду спирале, електромотора са вентилатором, биметалног термостата, преклопника за регулацију снаге грејача и регулацију  брзине електромотора, кућишта и прикључног кабла. Са стране  или са задње стране фен има отворе куда вентилатор увлачи ваздух који се преласком преко грејача угреје.
fen

fen  za kosu

Термоакумулационе пећи раде као обичне грејалице, грејачи су веће снаге, постављају се у пећ обложену шамотом који акумулира топлоту. Прикључују се на трофазну струју и имају терморегулатор.

termoakumulacione peci

Машина за веш служи за прање веша и обавља предпрање, прање, испирање, па и сушење. Машина за веш ради тако што се веш преврће у добошу, а потопљен је у топлу воду и детерџент. Цели процес је регулисан аутоматски, само се мора одабрати погодан програм за одређену врсту тканине. Основни делови машине за веш су добош који је решеткаст и ваљкаст, постављен у оклоп који се пуни водом и ротира, елекромотор који је клинастим кајишем спојен на вратило добоша, грејач, терморегулатор, прикључци за довод и одвод прљаве воде, програматор, пумпа. Машина за веш се прикључује на електричну мрежу искључиво преко шуко утикача.

masina za ves

Главни делови машине за суђе су комора са корпама за редање суђа, вертикалне мешалице са хоризонталним крацима кроз које тече вода, грејач који се налази на дну коморе, термостат, пумпа за воду, вентилатор за сушење суђа, програматор. Машина за суђе ради аутоматски, има три програма, прање, исппирање и сушење суђа. Суђе се пореда у корпе и мирује. Вода се у процесу рада загрејава и кретањем вреле воде у комори се  пере суђе. Потом следи избацивање воде, испирање наизменичним млазевима топле воде, пумпа исисава воду из коморе, вентилатор суши суђе јаким струјањем топлог зрака.

masina za sudje

 

masina za sudje 21. -микропрекидач врата; 2.-електровентил; 3.-хидростат;4.-пумпа за одвод воде;5.-грејач воде; 6.-термостат; 7.-мотор; 8.-кондензатор за покретање мотора прања; 9.-програматор; 10.-сигнална лампица; 11.-доводна цев,; 12.-одводна цев; 13.-цев хидростата; 14.-горња ротирајућа млазнца;15.-доња ротирајућа млазница; 16.-одвод за пару; 17.-одводни филтер; 18.-цилиндар за подешавање количине воде у машини.

 

Advertisements
Овај унос је објављен под 8. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s