Системи градње

Алати који се користе у грађевинарству  су: мешалица за бетон, колица, корито за малтер, либела, висак, зидарски чекић, мистрије, секач крстасти, велики чекић, зидарски чекић, набијач бетона, крамп, лопата итд.

ручни алат

ручни алат

Технике грађења

Објекти се граде према пројекту. Да би особа пројектовала пројекат мора бити архитекта.

У свету су најчувенији они стари градови који су у целости грађени плански. Непланска градња ружи изглед насеља у којем живимо. Наслеђе градитеља из ранијих времена чини неке градове туристичким атракцијама (Париз, Праг, Рим, Атина, Венеција, итд). Данашње време захтева да се гради много, брзо и јефтино, јер популација људи расте.

Грађење је модернизовано и усавршено, а за изградњу стамбених објеката углавном се користе два начина градње: традиционални (класични, масивни) начин градње и савремени (скелетни, монтажни) начин градње.

Традиционалан начин градње  је такав начин градње где се целокупна градња изводи на лицу места, тј. на градилишту, копање темеља, зидање, бетонирање, облагање зидова, постављање инсталација водовода, струје, канализације, телефона…Овај  начин је скуп и дуго траје и користи се за породичне зграде и мање објекте. Ово је масивни начин градње-грађење се изводи зидањем. Цело оптерећење носе масивни зидови, који могу бити од опеке, камена, бетонских блокова и др.

tradicionalan-nacin-gradnje

традиционални начин градње

Савремени начин градње подразумева планско, брзо, јефтино грађење великих зграда и других објеката. Томе су допринели нови грађевински материјали, армирани бетон, челичне конструкције, стакло, итд. Ради се са скелетним системом и монтажним начином градње. Бетонски скелет прима цело оптерећење објекта и преноси га на темеље. Скелет се израђује од армираног бетона, а потом се зидови зидају или уграђују готови преградни блокови.

savremeni-nacin-gradnje

skeletni-sistem-gradnje

скелетни систем градње

montazni-nacin-gradnje

монтажна градња

Овај унос је објављен под 6. разред. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Системи градње

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.