Интерфејс систем веза са рачунарима

Структура рачунара заснована је углавном на принципу математичара Фон Нојмана. Према Фон Нојману рачунар се може рашчланити на три основна дела: централну процесорску јединицу, меморијски систем  – меморија, улазно-излазни систем.

Два основна задатка централне процесорске  јединице су обрада података и усклађивање деловања читавог система.

Меморија има способност да прими и чува податке. Разликујемо RAM-радну меморију и ROM-оперативну меморију рачунара.

Улазно-излазни систем служи за повезивање рачунара са околином. Улазни систем омогућава прикључивање спољних уређаја помоћу којих информације улазе у рачунар. Излазни подсистем омогућава излазак података из рачунара ка улазним и периферним уређајима (миш, тастатура, штампач, камера).

Портови рачунара

Портови су уређаји који се прикључују на рачунар помоћу дигиталних прикључница. Служе за брзо и једноставно повезивање периферија на рачунар. Постоје различите врсте портова, као што су: серијски и паралелни порт, гејм порт, USB порт, Infra Red порт, Bluetooth порт, FireWire порт.

Серијски и паралелни порт су врста утичница које се обично налазе на кућишту рачунара.

Гејм порт  се користи за прикључивање џојстика-палица за играње игара, волана и сл. Ови портови се користе за остваривање везе рачунара с музичким инструментима.

game-port

USB порт обезбеђује серијски пренос података. To je стандардизовани конектор за прикључивање свих уобичајених улазно-излазних уређаја на један порт, поједностављујући тако употребу многобројних портова и конектора. Брз и једноставан за употребу и дозвољава да се периферијски уређаји прикључе, конфигуришу, користе и искључе док рачунар и остали периферијски уређаји раде.

usb port

Infra Red порт подржава брзину преноса од 4 Mb/s. Удаљеност на коју се овим путем може пренети нека информација није велика и износи 1 до 2 метра. Потребно је да рачунар и уређај до ког се подаци преносе имају инфрацрвени порт. Веза за пренос података није кабл већ светлосни зраци.

infra red port

Bluetooth порт је технологија коју можемо користити приликом спајања на мање удаљености. Пројектован је за  мале мреже које обухватају неколико уређаја и које имају за циљ брз пренос података.

bluetooth

FireWire порт припада групи веома брзих портова. Служи и као извор напајања. На овај порт се, могу прикључити камера, дигитални фотоапарат.

FireWire port

Интерфејс технологија

Интерфејс има више значења.  Интерфејс означава прелазни уређај преко којег могу да комуницирају различите функционалне јединице. Интерфејс обезбеђује приступ (спрегу, везу, међусклоп…) рачунару, базама података, модулима програма или уређајима, а означава повезивање два уређаја или система који се не могу директно повезати.

Интерфејси у техници служе за контролу појединих или свих канала паралелног, серијског или USB порта. Састоји од електронских компоненти. Електронске компоненте су делови од којих се производе електронски склопови и уређаји. Основне електронске компоненте интерфејса су LED диоде, релеји, транзистори, отпорници, кондензатори и други елементи. Контакти између електронских компонената остварују се помоћу проводника. На тај начин формирају се електрична кола, која остварују неку функцију у уређају.

Advertisements
Овај унос је објављен под 7. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s