Извори енергије

Изворе енергије делимо на обновљиве и необновљиве.

Обновљиви извори енергије су  су неисцрни,  a то су сви облици Сунчеве енергије, енергија воде, енергија ветра итд.

Необновљиви извори енергије су се стварали   милионима година у земљиној кори. У необновљиве изворе енергије спадају све врсте фосилних горива  тј. све врсте угља, нафта и земни гас. Када се једном потроше не могу се обновити. Експлоатацијом ових горива се загађује човекова околина.

Када горе горива,  ослобађају енергију у виду топлоте, коју човек користи директно, или је претвара у друге облике енергије. Tоком процеса сагоревања горива ослобађају се и продукти сагоревања отровни гасови  и чврст остатак у виду пепела. Зато се читавом свету води кампања све већег коришћења обновљивих извора енергије. На овај начине се смањује загађивање животне средине и штеде горива која су необновљива и скупа.

Сунце

sunceСоларна енергија је енергија сунчевог зрачења коју примећујемо у облику светла и топлоте коју примамо од највећег извора енергије на Земљи, Сунца. Сунчево зрачење је одговорно и за стално обнављање енергије ветра, морских струја, таласа и водених токова. Већ деценијама се соларна енергија користи за генерисање топлоте у смислу загревања воде, животног простора. Употреба соларне енергије има вишеструке предности. То је тих, чист и поуздан извор енергије. Због растуће цене фосилних горива као и због јачања свести о потреби очувања животне средине све више расте интерес за коришћење сунчеве енергије.

Основни принципи директног искоришћавања енергије Сунца су:

 – соларни колектори

-фотонапонске ћелије

-фокусирање сунчеве енергије

Колектор

Соларни колектори су стаклене плоче обојене у црно ради бољег упијања Сунчевих зрака, у којима су смештене цеви са водом која се загрева. Загрејана вода из соларних колектора одводи се до радијатора и чесми у стану.


Фотонапонске ћелије су полуводички елементи који директно претварају енергију сунчеваог зрачења у електричну енергију. 

fotonaponski panel

Фокусирање сунчеве енергије употребљава се за погон великих генератора или топлинских погона. Фокусирање се постиже помоћи много лећа или чешће помоћу огледала а сложених у тањир или конфигурацију торња.

Употреба соларне енергије

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Предности

Једном кад је опрема купљена, коришћење енергије сунца је бесплатно. Сунчеви колектори и панели не испуштају штетне гасове у ваздух, њихов рад је сигуран и тих. Енергија се производи на месту где се троши па нам не требају дугачки проводници. Сунца неће нестати!

Недостаци

По ноћи нема сунца. Иако се енергија сунца може користити и када је облачно, количина корисне топлотне или електричне енергије пуно је мања. Опрема потребна за коришћење енергије сунца је скупа, a добра вест је што ипак постаје све јефтинија.

ЕНЕРГИЈА ВЕТРА

Ветар је зрак у покрету. Његова се енергија може користити за производњу електричне   енергије.  Такве електране зову се ветроелектране или аероелeктране. Оне се обично граде на брежуљкастим местима, подаље од насеља. Најчешће су високе 50 и више метара, јер је на већим висинама ветар снажнији и сталнији, па се из њега може произвести више електричне енергије.  Ветротурбина може имати једну или више елиса. Њезиним коришћењем трансформише се енергија ветра у механичку енергију. Најчешће решење представља изведба с три елисе. Производња  је засад профитабилна и конкурентна само у крајевима са већим брзинама ветра, као на обали мора .

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Предности

Ветар је обновљив извор енергије – неће никад нестати. Ветроелектране не испуштају гасове у околину. Терен на којем је изграђена ветроелектрана може се користити и за друге корисне намeне, на пример за пољопривреду. Електрична енергија из ветра није скупља од енергије из фосилних горива.

Недостаци

Ветроелектране не раде када је ветар преслаб, прејак или га уопште нема. Људи често мисле да су ветроелектране јако гласне, иако оне то заиста нису.

Eнергија воде

Енергија воде је енергија кретања. У eнергију воде се убраја енергија речних токова, морских таласа и морских мена. Од свих обновљивих извора енергије, данас се највише користи енергија речних токова, коју још називамо и хидроенергија. Енергија водених токова користила се још у давна времена у воденицама, за млевење жита и добијање брашна. Данас се речни токови највише користе за покретање генератора помоћу којих се добија електрична енергија. Таква постројења називамо хидроелектранама.

Количина воде у рекама овиси о томе колико је кише пало, а у неким крајевима и о количини снега који се отапа. Да би се електрична енергија могла производити и у време суше и ниског водостаја, уз хидроелектране се често ради вештачко језеро. Такво се језеро зове акумулационо језеро – у њему се вода сакупља кад је има довољно. Вода из акумулационог језера или реке тече кроз канал у коме се налази турбина, па сила воде окреће ову турбину, a  турбина покреће осовину генератора који производи струју.

У хидроелектанама се користе Пелтонове, Франсисове и Капланове турбине.

Предности

Хидроенергија је обновљива.. Хидроелектране не испуштају  штетне гасове  у околину. Хидроелектране су поузданије него сунчеве електране или ветроелектране, јер обично имају спремнике воде и могу се пустити у погон по потреби.

Недостаци

Изградња велике хидроелектране јако је скупа. Велике хидроелектране заузимају пуно места, које би можда било погодно за насеља или пољопривредну производњу. Животињски и биљни свет страда када се велика површина поплављује да би се створило акумулационо језеро.

Енергија таласа

Енергија таласа  је облик кинетичке енергије која постоји у кретању таласа у океану, а кретање таласа  узрокује дување ветрова по површини океана. Та енергија може бити искоришћена да покрене турбине,  a  турбине онда покрећу генератор.

Advertisements
Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

2 реаговања на Извори енергије

  1. Повратни пинг: Извори енергије | учимо ТИО-преко интернета

  2. nevena каже:

    Veoma je pomoglo dosad samo iskljucivo putem veb sajtova ucim i imam sve petice lekcije su obimne i sve jasno pise cak su i postavljeni snimci po kojima sam imala sliku u glavi i pricala lekciju fenomenalno svima preporucujem web ucenje

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s