Принципи деловања алата за механичку обраду материјала. Испитивање материјала.

Човек је од давнина обрађивао материјале и добијао нове производе. Користио је просте машине  или просте механизме, тј.  једноставна помагала којима се, при вршењу рада, појачава деловање мишићних сила човекових руку.  При раду тих помагала су коришћени: принцип клина, принцип полуге, стрма раван, точак.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Материјали се могу обрађивати са скидањем струготине и без скидања струготине. Обрада са скидањем струготине је резање материјала клинастим сечивом при чему се, због силе продирања, одвајају честице материјала, стварајући на тај начин струготину (тестерисање, турпијање, бушење, рендисање, брушење,  итд.).

Обрада материјала без скидања струготине је  обрада материјала при којој нема отпадака  тј. струготине и  ту спадају: савијање, сечење маказама, спајање и сл.

Сви материјали имају одређена својства,  која су разврстана у следеће групе: физичка, механичка, хемијска и технолошка. Веома је важно знати шта се од чега може правити и на који начин се то може радити, тј. важно је познавати својства материјала.  Испитивање својстава материјала се врши у посебним  лабораторијама.

Advertisements
Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s