Папир

Папир је материјал претежно биљног порекла и за његову производњу је потребно више сировина. Основна сировина за производњу папира је целулозни материјал који се добије хемијском, механичком или комбинованом прерадом дрвета, дрвенастих делова биљака или секундарних сировина-текстилног отпада и старог папира.

Производњу папира делимо у три фазе:

1. Прво се дрво добро уситњава, додаје се вода, уситњено дрво са водом се претвара у влакнасту масу која се зове каша, у кашу се додају разни хемијски састојци који се зову пунила, лепила и боје.

usitnjavanje drveta

2. Припремљена маса пушта се у каде где се меша и уједначује, а затим спроводи у машину за прављење папира, каша се чисти, испира водом и простире на  покретно жичано сито, ту се одваја већи део воде, остављајући за собом влажан слој каше (пулпе).

pravljenje kasepulpa

3. Охлађена маса одлази у машину која има широке и тешке ваљке. Тешки ваљци пресују кашу у танке листове истискујући при томе још воде.Врели ваљци суше  папир, а потом се намотава у велике ролне.

namotavnje papira na valjak

Папир разликујемо по дебљини, тежини, боји и храпавости што зависи од биљних влакана, начина њихове обраде, садржаја пунила, лепка као и од начина ливења и даље обраде.

Најпознатије врсте папира су: бездрвни писаћи папир (употребљава се израду канцеларијског папира, школских свески итд), новински папир (рото-папир  који се употребљава за  штампање новина, књига, разних брошура), разне врсте картона, папир за папирну конфекцију (свеске, блокови, етикете), разне врсте картона за израду  корица за свеске и књиге, за израду амбалаже, за паковање итд.

Данас често користи и картон. Постоји сиви и бели картон.

Сиви картон је доброг квалитета, жилав је, еластичан је и лако се савија, а при томе не пуца, погодана је за израду кутија, макета кућа, летећих модела, модела геометријских тела итд.

Бели картон се прави од дрвета, крт је, али чврст, раван и не витопери се, добар је за каширање, користи се за израду равних површина макета, за корице књига, подметаче за писање, израду корица од хербаријума, али при савијању пуца и то му је велика мана.

Advertisements
Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s