Грађевинске машине

За рад у грађевинарству користе се многе машине које замењују људски рад. Грађевинске машине можемо поделити на више начина:

-грађевинске машине за земљане радове

-грађевинске машине за дизање и транспорт

-мешалице

Без обзира о којој се врсти машине ради, скоро свака има следеће делове: мотор, шасију, преносни механизам, систем за управљање, радни орган, уређај за кретање.

Машине за земљане радове се користе за: ископ, утовар, транспорт, истовар, равнање, набијање и разастирање земље или расутог материјала. У ову групу машина спадају: багер, булдожер, утоваривач, скрепер, грејдер, равњач, ваљак, јеж, вибрациони набијач, финишер.

Багер има радни орган у облику кашике, може да има гусенице или точкове, а може да се креће и по шинама, обједињује  ископ и утовар.

Булдожер обавља ископ, рашчишћавање, транспорт и насипање терена. Радни орган је нож моји се налази на предњем делу машине.

Скрепери су машине за истовремени транспорт и истовар материјала.

Грејдери су машине које служе за извођење следећих врста радова: израде канал и косина, профилисање, разастирање, планирање, скидање хумуса, чишћење снега. Грејдери имају свестрано покретљив нож који се налази између предњих и задњих точкова.

Тло се може сабијати ваљањем и сабијањем. Ваљањем се збијају углавном површински слојеви тла, а сабијањем се делује и на дубље слојеве тла.

Машине за дизање и транспорт терета се користе да би се материјал  и готови елементи, који се уграђују у објекат пренели од места складиштења до места уградње и подигли на започету грађевину. У ову групу машина спадају: дизалице (покретне, непокретне, торањско-кранске), грађевински лифт, ауто-дизалице, виљушкари, камиони (кипери и дампери) и др.

Камион мешалица за бетон користи се за превоз свежег бетона у бубњу који се окреће, од бетонске базе где се израђује  до градилишта где се уграђује. Пумпа за бетон је специјални камион који цевним водовима избацује припремљен бетон у висину при изградњи високих зграда.

08010-001 Pumpa za beton

Advertisements
Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

4 реаговања на Грађевинске машине

  1. natasa каже:

    Sazeto i jasno. BRAVO!

  2. Mima_car :-) каже:

    Super objasnjeno!:)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s