Извори енергије, трансформација и коришћење

Енергија представља сва стања у природи као што су кретање и мировање тела, топлотна стања, хемијске процесе, електромагнетне процесе, простирање светлости итд. Енергија је способност да се обави неки рад, енергија, одређује стање тела. Не може се уништити, само се претвара из једног облика у други.

Постоје обновљиви извори енергије, као што су вода, ветар, мишићи и постоје необновљиви извори енргије,  као што су  угаљ, гас, нафта….

Природан процес стварања енергената на Земљи је дуготрајан процес и траје по неколико милиона година. Ми данас најчешће користимо горива као што су угаљ, нафта, гас и то су необновљиви енергенти, а питање је колико ће се то још дуго моћи користити. Употребом тих енергената долази и до загађења околине, те је и то разлог  да сви што више користимо обновљиве енергенте.

У давној прошлости човек се користио само енергијом својих мишића. Тек проналаском  парне машине остварено је да се енергија горива може трансформисати у механичку енергију и тиме покренути машине у индустрији, бродови, локомотиве… Већи скок коришћења енергије учињен је проналском ОТО и ДИЗЕЛ мотора.

При коришћењу енергије треба водити рачуна о опасностима које прете од загађења околине због  сагорелих гасова, треба водити рачуна о томе да ће се необновљиви извори једног дана потрошити и да за њихово стварање треба да прође много времена, треба све усмеравати на коришћење обновљивих  извора енергије.

Данас се најчешће користи  електрична енергија. Основна својства електричне енергије су да се лако претвара из једног облика енергије у други облик, лако се преноси на даљину, неки облици енергије се могу сачувати за каснију употребу, може се обавити користан рад.

Механичка енергија изражава могућност тела да изврши неки рад. Може бити  потенцијална и кинетичка.

Потенцијална енергија је  енергија коју тело поседује када је подигнуто на неку висину  у гравитационом пољу. Кинетичка енергија тела је мера његовог кретања. Топлотна енергија представља степен загрejаности неког тела. Хемијска енергија је последица распореда молекула у телима, а који је настао услед хемијских и других процеса.

Advertisements
Овај унос је објављен под 7. разред. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Извори енергије, трансформација и коришћење

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s