Електронски уређаји у домаћинству

Телевизија представља систем који служи за пренос живих слика на мање или веће удаљености помоћу електромагнетних таласа.

Телевизијски пренос се оставрује  у неколико фаза техничке реализације и при томе се користи ТВ предајник и ТВ пријемник.

 ТВ предајник ради тако да се прво  слика у видео камери претвара у електричне импулсе,  који се зову видео сигнали. Потом се видео сигнали у електронским уређајима појачавају, а затим се модулишу у носеће високофреквентне осцилације, слично као у радио техници. У антени ТВ пријемника  модулисане високофреквентне осцилације се претварају у електромагнетне таласе који брзином светлости доспевају до   антена ТВ пријемника. Таласи у антени ТВ пријемника идукују модулисане високофреквентне  осцилације, које се доводе у ТВ пријемник. У пријемнку се изврши демодулација осцилација и видеосигнали се доводе до екрана, који се опет електронским путем претварају на екрану у велики број светлих тачака мањег или већег интензитета, који образују слику која каква је снимљена у камери. Тонски сигнал  се емитује одашиљачким уређајем али усклађено са сликом.

 ТВ пријемник

Високофреквентне осцилације индуковане у ТВ антени садрже видео и тонски сигнал.  Ти сигнали се преко антенског кабла прво појачавају, а затим се видеокомпонента издваја од тонске. Нискофреквентни тонски сигнали се по демодулацији појачавју и воде у звучник, а видео сигнали се по демодулацији појачавају и доводе у најважнији део ТВ-кинескоп тј. катодну цев.

Кинескоп је стаклени балон из којег је извучен ваздух чија је предња страна премазана луминисцентним материјалом и зове се екран. У грло кинескопа је  смештена катода, управљачка електрода и убрзавајућа електрода, са спољашње стране се налазе електромагнетни намотаји. Катода кинескопа  избацује узак сноп електрона према екрану, а на тој тачки екрана  у коју падне  сноп електрона засветли луминисцентни материјал и то утолико више уколико је  сноп електрона јачи. Убрзавајућа  електрода даје електронима велико убрзање, а управљачка електрода  пропушта одговарајућу количину електрона  и то  у зависности од величине негативног напона на њој. Електронски сноп се помера по хоризонталним редовима екрана кинескопа наниже при чему се густина електрона мења у складу са променама светлости појединих тачака на слици која се преноси и на екрану се појављују светле тачке са различитим интензитетом осветљености.

tv -unutrašnji izgled

Принцип рада ТВ у боји се заснива тако да се све боје и њихове нијансе могу добити  мешањем светлости из три извора са три различите боје: црвене, зелене, плаве. Камера садржи три  електронске  цеви или три интегрисана кола. Од којих сваки реагује  на једну од три основне боје. Светлост улази у камеру, када прође кроз објектив, разлаже се помоћу специјалних огледала на три основне боје од којих се свака води на по једну електронску цев и у њима се светлот претвара у електричне импулсе тј. видео-сигнале за одређену боју. Видеосигнал за сваку боју се доводи до предајника и модулише се на носећи високофреквентни електромагнетни талас.

kineskop

У ТВ пријемнику се демодулацијом носеће фреквенције добију три одвојена сигнала, катодна цев има три катоде које исијавају три електронска снопа, а екран је издељен на много малих поља од фосфоросцених материјала од којих је свака осетљива на само на једну боју. Видео –сигнали три боје доводе се до кинескопа где сваки утиче на по један од електронских снопова, а сваки сноп пада  на поље одговарајуће боје које због тога светлуца промењивим интензитетом. У оку се светлост из разнобојних светлуцавих тачака стапа и у зависности од јачине светлуцања појединух тачака проузокује утисак одређених боја.

 ТВ антена

У антени се под утицајем електромагнетних таласа идукују модулисане високофреквентне осцилације које се доводе у ТВ пријемник. Најважнији елемент антене је дипол. Иза дипола се налази рефлектор, а испред дипола се налази директор. Квалитет пријема слике зависи од дужине, броја и распореда ових елемената. Антене се разликују по облику, распореду и величини појединих елемената. Антена се поставља на највиши део крова, даље од проводника  јаке струје, металних цеви. Важно је да антена буде окренута према предајнику.

Advertisements
Овај унос је објављен под 8. разред. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Електронски уређаји у домаћинству

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s