Eлектричне машине

У електричне машине спадају генератори, електромотори и трансформатори. Принцип рада генератора и електромотора, заснива се на обртању проводника у магнетном пољу.Ту се заправо механичка енергија претвара у електричну или обрнуто, електрична у механичку енергију.

Електрични генератори су електричне машине  у којима се механичка енергија претвара у електричну.

генератор

Електрични мотори су електричне машине у којима се електрична енергија претвара у механичку− обрнуто од генератора.

 

Према врсти електричне струје електричне машине се деле на: електричне машине за једносмерну струју и електричне машине за наизменичну струју. Конструкција генератора и електромотора једносмерне струје је једнака. Због тога једна иста електрична машина може да ради као електрични генератор и као електромотор. Електрична машина за једносмерну струју састоји се из непокретног дела, статора и обртног дела, ротора. Статор se израђује  од ливеног гвожђа или челика и у облику је шупљег ваљка. Са унутрашње стране ваљка причвршћују се магнетни полови, а спољашњи део служи као оклоп, односно кућиште машине. На спољашњем делу налази се прикључна кутија за прикључивање машине. Ротор је обртни део електричне машине за једносмерну струју. Састоји се из језгра, вратила, намотаја и колектора. Крајеви вратила се ослањају на лежишта која су смештена на лежајним штитовима .  Језгро ротора чини цилиндар састављен од динамо-лимова (дебљине 0,3−0,5 mm). Лимови су међусобно изоловани и нанизани на вратило. На површини језгра налазе се уздужни жлебови у које се постављају намотаји ротора. Намотаји ротора се израђују од изолованих бакарних проводника. Крајеви намотаја се везују за ламеле колектора. Колектор машине за једносмерну струју израђује се од тврдог бакра и у облику је кришки које образују прстен постављен на вратило. На машини једносмерне струје електрична веза се остварује преко угљених четкица које клизе по површини колектора и на тај начин омогућавају довођење или одвођење електричне струје .

Трансформатори су елементи електричног кола који служе за трансформисање напона. Састоје се од два одвојена намотаја, примарног и секундарног, који су намотани на истом језгру од феромагнетног материјала.

Деле се на:

-монофазне и трофазне

-енергетске и мрежне (први се користе за пренос и дистрибуцију електричне енергије, о чему сте већ учили, а други за снижавање напона од 220 V и напајање електронских и других мањих уређаја).

 

Advertisements
Овај унос је објављен под 8. разред. Забележите сталну везу.

2 реаговања на Eлектричне машине

  1. Повратни пинг: Eлектричне машине | учимо ТИО-преко интернета

  2. Повратни пинг: Eлектричне машине | ОСНОВНА ШКОЛА" Алекса Ђилас Бећо" МОЈСТИР

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s