Својства и примена електромагнета

Електромагнет је једноставна направа која се састоји од  намотаја електрички проводне  жице око  феромагнетичног  језгра.

Elektromagnet

Основна особина електромагнета је да се тренутно размагнетише када прекинемо проток струје кроз калем. Због тога је нашао примену при раду електромагнетних дизалица, у изради електромагнетних релеја и електричног звона.

Електромагнетна  дизалица се користи у жељезарама и лукама за утовар и истовар челичних материјала. Након преношења материјала на жељено место искључује се струја на хватачу, те престаје дејство електромагнета.

Електромагнетни релеј је уређај који служи за укључивање или искључивање струјног кола путем  електромагнета, који  отвара или затвара струјне контакте.

Електрично звоно се користи за  позиве у електричним кућним инсталацијама. Састоји се од електромагнета са двоструким навојем. Покретна котва носи удрану полугу звонца. Притискањем тастера, струја пролази кроз намотаје магнета и ствара контакт на котви. Струјни круг је и даље затворен, јер тастер држимо притиснут. Овај поступак се понавља све док је тастер звона притиснут. Треперење котве ствара учестано звоњење, које је утолико чешће, уколико је покретљивост котве већа.  Користи се електромагнетни релеј са којим је у електричном колу редно повезан и тастер са батом.

Advertisements
Овај унос је објављен под 8. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s