Eлектротермички апарати

Eлектротермички уређаји су уређаји који имају широку примену и код којих се електрична енергија једноставно може претворити у топлотну.

У електротермичке уређаје спадају:  решо, пегла,  шпорет, грејалица, бојлер.

Најзначајнији дeо електротермичких уређаја

Без обзира на разлике у намени и конструкцији главни део електротермичких уређаја је грejач,  увијен је у спиралу и изолован од металних делова. На крајевима грejача су стезаљке које се преко проводника прикључују на напон. Када струја протиче кроз грejач, због његовог великог специфичног отпора  он се загрejава и предаје топлину околини. Тако се електрична енергија претвара у топлину.

Због потребе великог отпора и издржљивости високих температура грејне спирале се израђују од специјалних материјала (цекас и кантал).

grejaci

Термостат је део електротермичких апарата који регулишe или одржава температуру у задатим границама. Према начину рада деле се на радне ( подешавање температуре се врши закретањем осовине) и заштитне ( на одређеној температури се искључује грејач), а према изради на механичке и електронске.

termostat

Основни део  механичког термостата је биметална трака која је израђена као спој два метала са различитим коефицијентом ширења и скупљања. Различито ширење метала присиљава  биметалну траку  да се савије на једну страну, чиме долази до прекидања струјног кола.  Након хлађења биметална трака поново затвара струјни круг и укључује се грејач.

принцип рада биметала

Електричне грejалице служе за загрejавање простирија.

Постоје  отворене, полуотворене, инфрагрejалице, грejалице са уграђеним вентилаторима.

Отворене грejалице су грejалице које имају  грејне спирале или тање траке, намотане око шамотаних штапова и учвршћене на њихиве крајеве металним обујмицама погодним за лако постављање и растављање. Зрачење топлоте код отворених грejалица је усмерено у једном правцу и то помоћу полуцилиндрично савијеног сјајног  лима који служи као зрачни рефлектор топлине, а постављен је иза грејног штапа.

Грејни штапови мoрају бити добро изоловани од металног кућишта грејалице. На бочној или задњој страни кућишта се налази утикач за прикључивање на електричну инсталацију. Зрачење топлоте.

Инфрагрејалице су грејалице које не загрејавају просторије посредством струјања зрака. Њихова грејна тела испуштају невидљиве инфрацрвене зраке који се простиру и предају енергију телу на које су усмерени. Спирала је заливена у металну цев која омогућава стварање инфразрака. Употребљавају се у купатилима.

infragrejalice

Електрична пегла има плочу за глачање која се загрејава на температуру 60-220 º Целзијуса, а то је омогућено уз помоћ грејне спирале и аутоматског регулатора температуре.

Грејна спирала је увучена у металну цев која је спојена са грејном плочом и изолована изолационом масом, а са терморегулатором је спојена редно. Теморегулатор ради на принципу биметала. Може се изабрати температура на коју ће се грејати пегла у овисности од тога који матријал се пегла. Пегла се прикључује на напон од 22о Волти помоћу трожилног кабла и шуко утикача. Кабал је оплетен термоотпорним материјалом. Не сме се пеглати са влажним рукама, пегла се мора чувати од пада и других удара, пегла мора бити уземљена.

pegla

 

pegla

Решо је електротермички уређај за спремање хране. Састоји се од кућишта, грејне плоче, прекидача за регулисање температуре грејне плоче и кабла за прикључење на електричну мрежу.

Електрични штедњак је електротермички упређај који служи за спремање  хране.  Састоји се од грејних плoча и рерне, кућишта, прекидача за регулисање температуре, кабла за прикључак на мрежу.

Електрични бојлер

Код бојлера грејна тела су директно потопљена у воду, па се топлота директно преноси на воду. Резервоар за воду је израђен од бакарног или поцинчаног лима у који је са доње стране увучен грејач. Око резервоара се налази емајлирани оклоп, а између резервоара и оклопа се ставља термичка изолација да би се спречило хлађење. Раде се бојлери различитих запремина. Резервоари су директно спојени на водоводну мрежу тако да је притисак у њима око 6 бара. Одабирање температуре на коју ће се грејати вода у бојлеру врши се помоћу терморегулатора.

bojler

Advertisements
Овај унос је објављен под 8. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s