Програм за обраду текста

Notepad је програм помоћу којег се може откуцати, сачувати и одштампати неки текст. Не подржава рад са сликама или другим објектима. Погодан је за брзо чување текста који скидате са Интернета јер се брзо учитава у меморију рачунара и за креирање једноставних страница за Интернет.

 Wordpad је програм за обраду текста  али у који се могу убацивати цртежи и слике из других програма, текст се може уносити, обликовати, чувати и штампати.

Текст се у документ уноси преко тастатуре на месту где се налази курсор. Померање курсора по тексту се врши помоћу стрелица на тастатури или  кликом на леви тастер миша.  За прелазак у нови ред користимо тастер Enter. За увлачење првог реда користимо тастер Tab, а курсор миша смо пре тога поставили испред реда који желимо увући. Размак измећу слова оставрујемо помоћу тастера Space. Велика слова куцамо уз помоћ истовременог притискања тастера Shift и текста или уз помоћ тастера Caps Lock. Брисање текста вршимо помоћу тастера Delete-десно од курсора миша или помоћу тастера Backspace-лево од курсора миша. Помоћу тастера Home курсор миша померамо на почетак реда, а помоћу тастера End на крај реда. Помоћу тастера Page Up идемо на врх екрана и помоћу тастера Page  Down на део екрана.

За обликовање текста се користе алати за избор врсте, величине и боје слова, алати за подебљавање слова, искошење слова и за подвлачење слова. Текст се може поравнавати и у односу на ивице папира лево, десно и на центар.

Копирање и премештање текста

Прво је потребно селектовати текст. Постави се курсор миша испред текста, притиснемо леви клик миша, држимо притиснут и превлачимо преко текста. Селектовани текст промени боју. Отпустимо леви клик миша, поставимо курсор миша на текст, десним кликом миша отварамо приручни мени и користимо опције Cut-исеци, Copy-копирај и Paste-залепи.

Чување текста

Отворимо мени File  и изаберемо опцију Save As и унесемо име под којим хоћемо да запамтимо текст. Можемо да користимо и иконицу Save.

Штампање текста

Отворимо мени File, изаберемо опцију Print (није лоше пре штампања прегледати текст избором опције Print Preview  менију File.

Да би сте научили правилно и брзо куцати потребно је правилно распоредити  прсте на тастатури.

За вежбу можте  користити апликацију „Слово“.

Advertisements
Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s