Коришћење Интернета

i

Реч Интернет потичe од две речи INTERnational NETwork, што значи велика међународна  информациона мрежа јавног типа и  приступ је омогућен свим члановима мреже. Да би се укључили у систем Интернет, потребно је задовољити одређене хардверске  и софтверске захтеве.

Веза са Интернетом се обезбеђује на више начина, зависно од  локације и потреба. За све начине приступа мора се   закључити одговарајући уговор с неким од овлашћених интернет провајдера. Потребни су  и одговарајући уређаји, који се  најчешће добијају на коришћење од провајдера.

Корисник коме је Интернет потребан на фиксној локацији (адреси), то може да обезбеди на један од следећих начина:

ADSL веза са Интернетом користи фиксну телефонску линију. Услов за ову врсту везе јесте да је на локацији корисника (у згради или кући) инсталиран разделник који омогућава да се фиксне линије могу користити и за телефонски саобраћај и за размену података тј. за Интернет.

Кабловски Интернет добија се посредством оператера који је спровео сопствене каблове. Ову услугу обично нуде кабловски дистрибутери ТВ сигнала.

Бежични Интернет подразумева уградњу антене од које се сигнал каблом спроводи до рачунара. Ову опцију имају у понуди интернет провајдери који нуде и ADSL, пре свега за локације на којима он није могућ или до којих није спроведена кабловска мрежа. Варијанта бежичног Интернета постоји и кад се глобалној мрежи приступа путем бежичне фиксне мреже. Ово не треба мешати с кућном бежичном инсталацијом, која само омогућава да рачунар и ADSL или кабловски модем међусобно повежеш без жица, каблова (обично рачунар мора да буде удаљен од модема највише десет метара).

ISDN, сателитске и оптичке везе са Интернетом слабије су заступљене. ISDN био је намењен за напредне кориснике, али од експанзије кабловских понуда није више у моди.

Осим техничких могућности, брзине протока и саме цене  услуге приступа Интернету, мора се имати у виду да су  за све начине приступа, потребни уређаји који нису део стандардне конфигурације кућног рачунара (модеми, рутери, антене…).

Мобилни Интернет

Оператери мобилне телефоније нуде различите варијанте приступа Интернету с мобилних телефона и других преносних уређаја (таблет, лаптоп). Нуде се и мали модеми који се повезују на USB порт тих уређаја.

Користећи Web претраживаче, уношењем једне или више кључних речи које се односе на предмет вашег истраживања, могуће је на Интернету пронаћи адекватне садржаје. Адресе занимљивих локација које нуде образовне садржаје могу се наћи и у популарним дечјим часописима, стручним информатичкима часописима, на ТВ емисијама. Предност коришћења Интернета огледа се у брзом проналажењу неопходних информација, као и могућност избора мноштва информација које имате на располагању захваљујући огромним ресурсима Интернета.

Advertisements
Овај унос је објављен под 6. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s