Коришћење оперативног система рачунара и радно окружење

Десктоп или радна површина на рачунару је све оно што видимо на екрану када укључимо рачунар. Десктоп садржи позадину, иконице и линију послова. Позадина може да буде једнобојна или прекривена неком сликом. Иконица је сличица која визуелно представља неки програм или документ. Линија послова или Тaskbar је линија која се налази на дну екрана, садржи дугме Start са леве стране  и сличице разних програма са десне стране који се стартују кад се покрене оперативни систем.

radna povrsina na racunaru

Kада кликнемо на Start добије се Start мени који садржи списак расположивих програма у нашем систему. Са десне стране  на линији послова налазе се програми који показују системско време (Date and Time Propertis ) јачину звука (Playback Control) и кодно распоред тастатуре (Language Bar )

Поктретање се врши левим дуплим кликом миша на иконицу  програма, или избором програма из Start  менија на опцији All programs изаберемо који програм желимо да покренемо.

Основни елементи прозора програма су:

-линија наслова- Titl bar

– линија менија- Meni bar

-линија алата- Toolbar

-радна површина са хоризонталним и вертикалним клизачима – Scroll bar

-статусна линија – Status bar

prozor programa word

На линији наслова  се налази  назив програма, дугме за минимизацију – смањи прозор, дугме за максимизацију прозора, дугме Restore – врати   претходно и дугме – Close искључи прозор. Обратитти пажњу на  боју линије, ако је боја пуна значи да је прозор активан.

На линији менија се сви налазе сви алати за рад у оквиру одабраног програма. Велики број алата је сврстан у категорије: File, Edit,View, Insert, Format, Help. Притиском на један од ових назива  отвориће се  падајући мени који нуди различит списак наредби. Падајући мени се затвара левим кликом миша, ван падајућег менија или притиском на Escape..

На линији алата – Toolbar  линији се заправо налазе 2 линије, једна линија је стандардна, а друга је за форматирање текста. Ако се  задржи показивач миша изнад сличице појавиће се назив тог алата. Уз помоћ опције View-Toolbar, корисник може да укључи и искључи  више линија алата.

Највећи део прозора заузима радна површина и уколико је садржај папира  већи део екрана, аутоматски  се укључује клизачи који опет омогућују да померамо папир лево и десно преко малих стрелица. Радну површину прате лењири изнад и са леве стране папира се укључују и искључују се у опцији. View-Ruler.

Статусна линија обично показује значење неке наредбе, број стране на којој се налазимо, укупан број страна итд.

Advertisements
Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s