Рачунарски систем

Рачунарски систем чини хардвер и софтвер.

Све физичке компоненте рачунарског система  које можемо опипати називамо хардвер. У хардвер спадају кућиште (3), монитор (1), тастатура (7), миш (4) и то су делови без којих рачунар не може, а имају и делови без којих рачунар може, а то су скенер, штампач (6), звучници (5), итд.

Нематеријални део рачунара који омогућава решавање проблема зове се софтвер односно то је заједнички назив за све програме у рачунару. Софтвери се могу  класификовати на: системске софтвере и апликативне софтвере. Системски софтвер  је скуп  програма који управљају радом рачунара или помажу кориснику при решавању његових задатака. Ту спада оперативни систем, који управља микропроцесором, меморијом, улазно-излазним јединицама, подацима итд.. Апликативни софтвер је скуп програма који су намењени  за корисничко  решавање  конкретних проблема који по намени могу бити пословни, научни,  образовни,  забавни итд.

Основни делови рачунара су кућиште, централна јединица, тастатура, миш и монитор.

Кућиште рачунара је обично метална кутија која може бити усправна или   положена, а садржи основну плочу  са микропроцесором, примарне меморије, звучник, Floppy уређај, хард диск, итд. На предњој страни кућишта обично се налази прекидач за укључење рачунара, сигнална сијалица погон дискетне јединице  и CD ROM јединице и сигналне сијалице и дугме Reset. На задњој страни кућишта су конектори за прикључивање миша, тастатуре, штампача, скенера, монитора,…

У рачунарске уређаје спадају:

 -улазни уређаји (тастатура, миш, скенер)

-излазни уређаји ( монитор, штампач)

-улазноизлазни уређаји (модем, звучна картица)

-спољње меморије (компакт диск)

Тастатура је улазни уређај преко кога се уносе подаци.

Основна намена тастатуре је уношење команди и података у рачунар уз помоћ тастера које смо поделили у 5 група: алфа-нумерички тастери, нумерички тастери, курзорски тастери и тастери екрана, функцијски тастери, управљачки тастери.

Миш је улазни  уређај помоћу којег се управља са рачунаром, који олакшава и убрзава рад код савремених оперативних система и програма са графичким окружењем. Кретању  миша по радној подлози одговара кретање показивача миша по екрану. Имамо једноструки леви и десни клик, двоструки клик и повлачење миша.

Монитор је излазни уређај који служи за приказивање бројчаних података, текста, графика, слика….Постоје монитори са катодном цеви и са кристалима тј.  ЛЦД монитори.

Хард диск или тврди диск је уређај који чине тврде намагнетисане кружне плоче. Он служи за трајно чување података и програма који се записују са обе стране намагнетисаних плоча.

Основна карактеристика тврдог диска је капацитет, односно могућност да прими велику количину података. Данашња тенденција је стврање што мањег хард диска са што већим капацитетом.

FDD је уређај који служи за очитавање и записивање података на дискете. Дискета је намагнетисана кружна плоча која се окреће брзином од 300 обртаја у минути, а информације се уписују на кружним стазама са обе стране. Дискете се све мање употребљавају због појаве CD и меморијских штапића.

CD је уређај који слиужи за очитавање и записивање података, а данас постоје CD који се могу само очитавати и имају ознаку CD ROM, CD -еови који се могу и очитавати и на њима записивати подаци и имају ознаку CD RW. Уређај који користи CD RW зове се писач или резач. Карактеристика CD је капацитет и износи 650-700МБ.

 DVD је уређај помоћу којег се очитавају дигитално и вишеслојно уписани DVD ROM дискови, а они се јављају и у верзији пиши -бриши. Њихов капацитет је 4,7-15 Gb.

У додатне уређаје спадају флеш меморија, штампачи,  скенер.

Флеш меморија је преносни меморијски уређај, великог капацитета, а на рачунар се прикључује преко посебног типа утичнице који се зове USB.

Скенер је  улазни уређај који служи за пренос слике или текста са листа папира у меморију рачунара.

Штампачи су излазни уређаји који резултате обраде приказују на папиру. Постоје матрични штампачи , ласерски,  и inkjet штампачи.

матрични штампач

ласерски штампач

Oсновни савети за правилно повезивање и коришћење рачунарског система:

-прочитати упутство о уређају и начину повезивања

-тек кад се све повеже укључити струју

-не изводити повезивање рачунара у влажној просторији

-носити памучну одећу ради избегавања стварања електрицитета

-направити место на столу где ће стајати рачунар

-каблови не смеју ометати на столу

-набавити продужни кабал са више утичница и са прекидачем осигурачем на који ће се прикључити рачунар

-кад се искључи рачунар искључити и прекидач на продужном каблу

-није лоше набавити апарат за батеријско напајање

-ништа не стављати на кућиште

-у случају грмљавине искључити рачунар из струје

-набавити столицу  одговарајуће висине са наслоном

Укључивање рачунара

На предњој страни рачунара се налази тастер за укључивање Power, притисне се,  при чему се покреће прекидач на матичној плочи, матична плоча добија срујни импулс као и остале компоненте и читав рачунар се покреће. Пали се зелена лампица која показује да рачунар ради а када ради црвена лампица значи да је активан хард диск.

Advertisements
Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s