Савети за израду презентација

Коришћење информацијско-комуникацијских технологија у настави све је присутније у нашим учионицама. Често пута ученици и наставници се одлучују за коришћење презентација у настави. Међутим, приликом израде презентација потребно је познавати одређена правила израде како би презентација публици била прихватљива, читљива и занимљива.

Свака презентација се састоји од једнога или више слајдова, а сваки слајд може поред текста садржавати и слике, цртеже, графиконе, анимације, звукове и слично. Презентације је могуће израдити у различитим програмима, а један од најчешће коришћених је Microsoftov PowerPoint.

Планирање – у овој фази потребно је одредити садржај и опсег садржаја будуће презентације овисно о сврси, врсти и предзнању публике којој излажемо те расположивом времену за излагање презентације.

Израда презентације

 1. Структура презентације састоји се од неколико сегмената:
 • Уводни слајд
 • Слајд који приказује садржај
 • Слајдови с текстом презентације
 • Слајд закључка
 • Поздравни слајд и/или слајд који позива на расправу
 1. Текст на слајдовима потребно је ограничити на појмове, а не користити целокупне реченице, које се у целости могу изнети приликом презентовања.
 2. Ограничите број редака како би публика могла одједном сагледати сав садржај на слајду.
 3. Користите што једноставније фонтове без украса попут Ариала и у целој презентацији комбинујте највише две врсте фонта.
 4. Величина фонта не би смела бити мања од 24 пт.
 5. Не би требало користити више од 4 боје, требало би одабрати одређену боју те користити неколико њених нијанси чиме се постиже динамичност.
 6. Важне изјаве сместите у средину.
 7. Динамичност презентације осигураће дијаграми, фотографије и цртежи, али  пазите да не претерате, а динамичности ће допринијети и редослед слајдова.
 8. Како бисте осигурали препознатљивост презентације на сваком је слајду потребно навести наслов, назив или лого установе те по жељи и неки други податак.
Advertisements
Овај унос је објављен под 7. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s