Сијалице, сијалична грла, прекидачи, утикачи, натикачи

Сијалица даје светлост зрачењем нити ужарене електричном струјом.

Главни делови  сијалице су навој, светлећа нит, стаклени балон.

sijalica i sijalično grlo

 

Сијалично грло омогућује прикључивање  сијалице на ел. инсталацију.  Израђује се од бакелита, порцулана. Састоји се од горњег и доњег дела међусобно спојени  завртњем, са доње стране се уврће сијалица, а са горње се увлаче проводници.

Прекидачи су електроинасталациони материјал који служи за укључивање и искључивање разних струјних кола.

Прекидачи  раде тако што тренутно укључе или искључе електричну струју  како на контактима не би дошло до варничења или појаве електричног  лука  услед чега би се покварио прекидач. То тренутно дејство се постиже деловањем опруге. Према томе да ли се прекидање врши на 1, 2 или 3 проводника разликујемо једнополне, двополне и трополне прекидаче. Према пoкрету руку којим се  укључује и искључује струјно коло прекидачи се деле на обртне, прекретне,  притисне, потезне и тастере. Према функцији коју обављају  инсталациони  прекидачи тј, према томе да ли прекидају једно струјно коло или везу пребацују у више струјних кола, прекидачи се могу поделити на серијске, наизменичне, групне и унакрсне. Серијски прекидач укључује 2 струјна кола, независно једно од другог. Наизменичним прекидачем се струјно коло искључује и укључује са два места.

    једнополни прекидач

Микропрекидачи су прекидачи са полугом на притисак. Лаганим притиском на један крај полуге затвара се струјно коло, притиском на други крај полуге оно се прекида. Главни део –механизам је смештен у комору испод полуге. Главни део је месингана плочица, која је преко завојне опруге у вези са полугом. Кад се полуга притисне, дејство се преко ње преноси на плочицу од месинга  која успоставља контакт и тако се затвара струјно коло. Дејством на други крај полуге раздвајају се контакти и струјно коло се прекида. Овакви прекидачи се не уграђују само на зид већ и на многожилне проводнике.

Прекидачи тастери су прекидачи који раде тако да се притиском на дугме успоставља  или прекида струјно коло,  али само док се дугме притиска. Чим се дугме пусти струјно коло се прекида односно успоставља. Тако ради звонце.

Прекидачи се инсталирају  на фазни проводник како потрошач не би после искључења био под напоном.

Натикачи и утикачи су  прибор којим се врши укључење  машина, уређаја, разних апарата на електричну инсталацију. Они се монтирају на вишежилни проводник или гајтан.

Утичнице налазе на зиду и унутар ње се завршавају проводници из инсталационе цеви.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

шуко утичница

обична утичница

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

трофазна утичница

Натикачи су прибор који се налази на једном крају гајтана-вишежилног проводника и на њега се укључује пријемник.

натикач

Утикач се налази на гајтану који иде из ел. пријемника, и ставља се у прикључницу и струја се доводи до пријемника.

        обични утикач

шуко утикач

Сваки прикључни прибор има тело од изолационог материјала и тако је обликовано  да онемогућује грешке при руковању. Главни метални делови  кроз које пролази струја су пружна кошуљица, метални чеп утикача, жила проводника, пружна кошуљица натикача, контакт  елелектричног пријемника.  Двополни прибор има два, трополни три елемента кроз који може протицати струја.  Проводници се спајају са металним деловима прибора преко контактних завртања.  Прибор се употребљава са заштитним уземљењем- шуко прибор, који служи  да одведе електрицитет који се може појавити на металним деловима  пријемника услед оштећења изолације.

Овај унос је објављен под 8. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.