Програм за једноставно цртање . Google SketchUp –сенке, погледи, димензионисање, представљање модела

Програм Google SketchUp нам омогућава да се моделу додају сенке које ће дочарати реалан свет. Сенке се на кућу постављају тако што се из менија Toolbars изабере опција Shadows.

У оквиру менија Camera има подмени  Orbit која нам омогућава да се промени тачка гледишта под одређеним углом и одређеном висином.

Да конструисану кућу видимо као да је цртана у ортогоналној пројекцији или у изометрији, онда из менија View изаберемо  подмени Toolbars, a потом чекирамо опцију View и бирамо поглед (спреда, са стране, одозго или у изометрији).

Котирање се врши тако што из менија Window, узмемемо опцију Model Info и изаберемо опцију Dimensions. У пољу Еndpoints поставити опцију Slash, а у пољу Align to  dimension line опцију Above.

Из менија Units у опцији Format поставити Centimeters,  а поље Display units format не треба чекирати јер се на котној линији не приказују јединице мере.

Потом из менија View, па  Construction изабрати опцију Dimension. Спојити две супротне тачке и добиће се коте.

Пресек се креира тако да се укључи  алатка Section Plane и постави оса на модел. Може се померати раван пресека и прегледати како модел изгледа изнутра.

Анимација

Сцене се креирају помоћу Scene Managera из менија Window. Кликнути на + и прва сцена је креирана, а за сваку промену положаја додати нову сцену. Након тога из менија Филе узети опцију Export  па Animation и снимити у .avi формату.

Штампање модела

Из менија File изабрати опцију Print и потребно је означити поqе Fit to Page (преко целе стране). Све погледе куће копирати, издвојити и штампати. Селектовати стране, држати тастер Ctrl и укључити алатку Move/Copy и повлачити површи ван  модела, пратити упутства која добијамо од програма.

 

Advertisements
Овај унос је објављен под 6. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s