Израда презентације

Презентација је метод представљања неке идеје или дела у текстуалном, графичком и звучном облику.

Power Point је програм из пакета Microsoft Office за канцеларијско пословање помоћу којег се могу правити презентације.

Приликом израде презентације треба водити рачуна о циљној групи коме је намењена, слике које се користе требају бити примерене, требају бити истакнуте кључне информације, визуелни и звучни ефекти морају бити пажљиво одабрани, текст и слике позадине морају бити усклађене тј. морају оставити леп естетски утисак.

Свака презентација се састоји  од слајдова који се смењују једни за другим.

Програм Power Point се покреће преко иконице на Desktopu или из менија Start.

Изглед прозора програма Microsoft PowerPoint

Радна површина PowerPoint-a је уређена у класичном маниру програма оријентисаних на документе, а програм не поставља специјалне услове за свој рад у односу на друге Office програме. У горњем делу прозора програма налази се Command Bar са менијем и два toolbar-a. Неки toolbarovi се појављују и у дну прозора или у пливајућем облику када се покрене нека алатка. Централно место на радној површини PowerPoint -а заузима простор у коме се уређује садржај презентације. Изглед тог простора се мења по принципу тзв. погледа (views), који се могу мењати да би се лакше изводили одређени захвати.

 

Нови слајд убацујемо на следећи начин:

Из опције Insert ( Windows Office 2003)  бирамо опцију New Slide  или код Windows Office 2007 из опције  Home бирамо опцију New Slide.

Из опције  Slide Layout изаберемо тип слајда у зависности да ли желимо убацивати текст, слике или остало.

У места предвиђена за текст, убацујемо текст, а на места предвиђена за слике убацујемо слике уз помоћ опције Insrt Clip Art или Insert  Picture, а потом формирамо величину фонта и величину слике.

Графички елементи

Најлакши начин да се убаци слика је да се најпре припреми оптимални облик слајда. Унесе се нови слајд, па у Task Pane-u Slide Layout треба обратити пажњу на групу Text and Content Layout. Ако се жели да на слајду стоји само слика потребна је група Content Layout. За пример, одабрати облик Title, Text and Content. Ако изглед није задовољавајући, накнадне промене су могуће чак и након уноса слике и текста. У оквиру слике појавиће се група од шест тастера налик онима у toolbar-u и текст Click icon to add content.

Убацивање текста

Селектујет слајд на који желите да поставите оквир за текст, потом на картици Insert кликните на Text Box, онда означите место на слајду, развуците оквир за текст и откуцајте жељени текст.

tekst boks

Када кликнете на оквир текста, појавиће се картица Format, на којој се налази алат помоћу кога можете подесити жељени изглед вашег оквира за текст (Shape Styles), али и алат за уређивање самог текста (WordArt Styles).

kartica format

Да промените боју текста у text box-u:  Означите text box , потом одаберите картицу Format, а у  делу WordArt Styles идите на Text Fill.

boja teksta

Промена величине и врсте фонта

Да промените врсту фонта идите на картицу Home,  кликните на стрелицу поред назива фонта и одаберите жељени фонт. Док бирате врсту фонта и мишем прелазите преко назива,  можете видети како ће изгледати нови фонт на означеном тексту.

velicina fonta

Величину фонта можете променити тако што одаберете стрелицу поред броја који означава величину фонта и изаберете одговарајућу величину. Други начин је да одаберете дугме за повећање (Increase) или смањење (Decrease) величине фонта.

velicina fonta 2

Insert– Word Art
Да бисте применили ефекте на текст потребно је применити Word Art. Да бисте применили Word Art, потребно је да означите текст, а на картици Insert изаберите Word Art и онда одаберите један од Word Art стилова.

word art

Промена смера текста

Одаберите текст, а на картици Home  одаберите дугме за промену смера текста  и изаберите жељени смер текста.

smer teksta

Текст у презентацији

Наслов презентације треба да је кратак и ефектан, а у поднаслову може да стоји неки слоган или име аутора. Презентација се може тако направити да и други слајд буде насловни, а у њему се могу навести неке генералије о предавачу или додатно најавити тема предавања.

Било би добро да оквир текста не садржи више од шест до осам редова. Ако је потребно више, боље је да се такав садржај подели на више слајдова. Други начин је у коришћењу слајда са две колоне. Ако се пређу габарити текста у оквиру, програм ће помоћи тако што ће се фонт текста аутоматски смањити тако да сви редови уредно стану у оквир.

Insert-Shapes

На картици Insert кликните на Shapes,  потом одаберите један од понуђених облика  и  кликните на слајд па развуците облик.

shapes

Уколико желите да промените боју објекта, кликните на објекат,  изаберите картицу Формат (1).

shapes format

У оквиру Shape Styles (2),  можете променити боју објекта

promena boje objekta

можете променити боју, врсту и величину линија

promena boje i velicine linija

 можете додати  и сенке на објекат

senke 1

Insert – Table

На картици Insert, кликните на Table, потом означите колико редова и колона ваша табела садржи, а онда кликните левим тастером миша и она ће се појавити на слајду.

dodavanje tabela

Када кликнете на табелу која је на слајду, појавиће се картица Design, на којој се налази потребан алат за уређивање табеле, а у оквиру Table Styles можете изабрати неки од понуђених стилова за вашу табелу.

stil tabele

 Insert Clip Art ,  Insert Picture 

Clip Art је колекција векторских сличица које се добијају уз  Office.

Унос слике са диска обавља се дијалогом Insert Picture, где се подразумева да најпре треба наћи локацију слике. Клик на тастер Insert сместиће одабрану слику у оквир тако да највећа димензија не премаши његове границе. Најбоље је да се слика оптимално припреми у спољном програму, а потом се сними тако да датотека буде што мања. Тиме ће се максимално растеретити габарит презентације и перформансе програма. Слика на слајд се може убацити и директно, без претходног избора оптималног облика и распореда оквира. У том случају програм ће покушати да промени облик слајда, зависно од тога да ли на слајду већ постоји неки текст или не: ако текста нема, биће одабран облик Title and content. Ако текст постоји, биће то Title, Text and Content . Слика може бити постављена делимично или потпуно ван површине слајда. Ако је постављена делимично, при емитовању ће се видети само унутрашњи део. Ако је слика ван слајда, неће се видети када се пусти slide show. Сврха оваквог приступа може бити различита: можда се жели направити неки специјални ефекат, а можда је добро проверити која од убачених слика најбоље одговара задатом слајду.

Insert – ClipArt
На картици Insert, кликните на ClipArt, потом претражите ClipArt, кликните на жељену сличицу (ClipArt ), превуците је на жељено место и развуците је на димензију које желите.

clip art

Када кликнете на сличицу, појавиће се картица Format преко које можете да уређујете сличицу.

Команде на картици су груписане у четири групе:

Подешавања-Adjust – Подешавање осветљености, контраста и засићености боје

Стил слике -Picture Style – Омогућава да поставите оквир око слике и додате ефекте

Поравнање – Arrange- Омогућава ротацију слике и подешавање односа између две слике (поравнање)

Величина -Size – омогућава исецање и промену величине слике

format clipa art

Insert – Picture
На картици Insert изаберете Picture, потом изаберите слику коју желите да убаците у презентацију и кликните на Insert. Слика ће се појавити на слајду. Кликом на слику и развлачењем добићете димензију  коју желите.

ubacivanje slike

Када кликнете на слику појавиће се картица Format, у оквиру које се налази алат за обраду слике. На овој картици у оквиру Picture Styles можете изабрати неки од понуђених стилова за вашу слику. На картици Format,, такође можете одредити димензије слике, подесити осветљеност, констраст и боју слике, одсећи делове слике и слично.

format slike

Insert – Smart Art (Уметање графикона)
Кликните на картицу Insert и бирајте Smart Art, потом одаберите какав графикон желите и кликните на ОК. Графикон ће бити на постављен на слајд, а моћи ћете да унесете текст који желите.

dodavanje grafikona

У оквиру картице Design можете графикону променити боју и стил.

stil grafikona

Insert – Chart -цртање  дијаграма

На картици Insert кликните на Chart, одаберите  облик дијаграма који желите и кликните на ОК.

ubacivanje dijagrama

 Екран ће се поделити на два дела. На једном делу ћете имати уметнут дијаграм на слајд, а на другом делу отворен фајл у Excel-u  са понуђеном табелом која одговара дијаграму. У табели унесите називе за Category и Series, унесите жељене бројне вредности и ако је потребно проширите табелу (већи број редова и колона). Када табелу попуните са подацима којима желите, на слајду у Power Pointu  ће те добити одговарајући дијаграм.

ubacivanje dijagrama 2

Улепшавање слајда

Улепшавање слајда се врши у опцији Design. Нуди нам се избор готових примера дизајнираног слајда, а потом ми у опцији Color можемо да бирамо  боју, а боју позадине у опцији Beckground Styles.

Визуелни ефекти и анимације

У Power Point-u постоје две врсте анимација, односно ефеката које можемо поставити на слајдове и на објекте.

Поставање ефеката на слајд

При преласку са једног на други слајд могуће је поставити одређени визуелни ефекат. Тај визуелни ефекат се назива транзиција или претапање слајдова, а често се појављује и израз анимација слајдова. Ефекти анимације се додају у опцији  Animations.  

Транзициони ефекат се поставља једним кликом на одабрани ефекат из списка. Прегледање ефеката које смо поставили на слајдове вршимо преко наредбе Preview.

Уколико желимо да један исти ефекат применимо на све слајдове, потребно је да након одабира једног ефекта кликнемо на наредбу Apply to All која се такође налази на картици Transitions.

Од подешавања ових ефеката, на располагању нам још стоје и наредбе: Sound, Duration и Advance Slide, у оквиру целине која се зове Timing.
Sound -уколико желимо да визуелни ефекат прати и неки звучни ефекат, онда звучни ефекат бирамо из падајуће листе.

sound
Duration  је наредба помоћу које ћемо одредити дужину трајања визуелног, транзиционог ефекта.

Advance slide је група од две наредбе: On Mouse Click и After. Сваку од наредби можемо посебно да одаберемо, а могу да буду одабране обе одједном.
Прва наредба, On Mouse Click је у старту одабрана и одређује да се на следећи слајд у оквиру презентације прелази кликом миша било где на слајду. Уколико искључимо ову опцију, слајд неће реаговати на клик миша.

Друга наредба, After омогућава слајдовима да се аутоматски смењују, након одређеног времена. Потребно је да одаберемо поље испред наредбе After и одредимо време за које де се променити слајд.

advance slide

Постављање ефеката на објекте

Такође у опцији Custom Animation имамо велики избор могућности убацивања разних ефеката, као и избора тренутка и брзине кад ће се који текст или слика почети убацивати.

Анимације се постављају на два начина. Најбрже је да се одабере нека анимација целог слајда у понуди Task Pane  листе која се добија командом менија Slide Show / Animation Schemes. Није добро анимирати читав слајд. Препоручује се пуни избор и детаљна контрола анимације само појединих делова слајда, што се може припремити у Аниматион Task Pane-u Custom Animation.

Означи се елемент који се жели анимирати (оквир текста или слика), па се отвори листа Add Effect. Појавиће се мени са четири групе анимација: Entrance (улаз), Emphasis (наглашавање), Exit (излаз) Motion Paths (путање кретања). Свака опција се даље грана у избор неколико најчешћих, док ставке More Effects отварају богате палете предложака анимације, подељених у различите групе ефектности.

custom animation

Када се одабере тип, појавиће се неколико контрола понашања анимације. Најпре треба одабрати када се она стартује: у листи Start постоје опције On Click Старт (креће само на клик мишем или на притисак на Enter или Space на тастатури, као кад се иначе мења слајд), With Previous (заједно са претходним приказаним садржајем) или After Previous (после приказаног садржаја, рецимо након претходне анимације).

on click

Сви ефекти које додајемо на објекте се појављују у анимационој табли (Аниматион пане) са десне стране и то редом како смо их задавали. Тим редом де се и извршавати. Ред се може мењати превлачењем у списку или кликом на зелене стрелице у дну списка (Re-order).

На наредби Start, можемо подесити да ли ćе се ефекат над објектом покренути када кликнемо мишем на слајд или After Previous-што значи да де се покренути аутоматски након претходног ефекта или With Previous – заједно са претходним ефектом.
Duration је наредба за подешавање времена трајања ефекта.
Delay је наредба за одлагање почетка ефекта.
Опција Trigger омогућава да се ефекат покрене када кликнемо на други објекат.
Уколико у списку ефеката, на анимационој табли кликнемо десни клик на било који ефекат, добићемо списак могућих наредби, врло сличан претходној листи (слика горе десно):

-Start on Click
-Start With Previous
-Start after Previous
-Effect Options…
-Timing
-Hide Advanced Timeline
-Remove

spisak efekata

Наредба Remove служи за уклањање постављених ефеката са објеката.

Effect Options…обухвата три картице: Effect, Timing и Text Animation.
Картица Effect дозвољава да бирамо да ли де се чути звук заједно са визуелним ефектом (Sound), да ли де објекат нестати после анимације (Dont Dim) и да ли де текст у објекту, ако га има бити третиран као један објекат.

effect options 1

На картици Timing можемо подесити начин покретања (On Click, After Previous…), одлагање ефекта (Delay), трајање ефекта (Duration), понављање ефекта (Repeat), премотавање на почетак када се заврши ефекат (Rewind when done playing) и покретање или окидање преко клика на други објекат (Trigger).
Trigger опција је врло интересантна јер омогућава да из списка свих објеката које имамо на слајду одаберемо онај који де бити окидач извршавања нашег ефекта.

effect options

Трећа картица Text Animation се односи на то на који начин де се текст појављивати, ако има текста на објекту, као група или слово по слово и у ком редоследу: унапред или уназад.

Најефектнија је анимација теза у једном оквиру текста, које наилазе једна по једна, онако како се буде говорило о њој. Тако ће излагање добити на динамици, уз повећану пажњу слушалаца. Да би се извео овај ефекат означи се цео оквир текста, па се употреби нпр. ефекат Entrance / Fly In / From Left / Very Fast. Треба одмах проверити како функционише овај ефекат кликом на контролу Slide Show: видеће се слајд са насловом, али без текста. Сваким притиском на тастер backspace у слајд ће ући по један ред текста, док ће остали чекати да се о ставци каже шта је предвиђено, па ће се онда позвати следећа. Добар укус налаже да наслов слајда мора бити недодирљив за анимацију.

Неке од препорука којих се треба придржавати при припремању садржаја презентације су:број слајдова не сме бити велики, ако је предавање дуже слајдова сме имати највише двадесет не рачунајући насловне слајдове, слајдова сме да буде више него минута само ако дужина излагања не прелази више од десет минута. Сценарио презентације је посао којим се треба бавити пре почетка прављења презентаци

Слајдови презентације се могу видети у прозору Layout, у погледу Slides. Ако се повуче гранична линија између два прозора удесно, поглед ће се увећати. Ипак, тако се може видети само неколико слајдова. Зато треба прећи у наменски поглед Slide Sorter View, кликом на тастер у доњем десном углу прозора или командом менија View / Slide Sorter.

Презентација се стaртује из менија Slide Show, View Show или тастером  F5.

Презентација се зауставља  командом  End Show или притиском на дугме Esc.

Advertisements
Овај унос је објављен под 7. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s