Појам, улога и развој машина и механизама

У својој историји људи су почели користити основне машине врло рано, што им је омогућило да обаве рад за који је требалa снага већа од снаге људских мишића. Даљи развој машина је био је условљен потребом за још већом снагом, или потребом да се одређена снага примењује дуже времена. Да би се то омогућило, употребљени су тада доступни и познати извори енергије. То је била енергија природних сила, тј. енергија ветра и воде. Примена ветрењача за натапање и друге намене и водених млинова на рекама, додатно је поспешила развој и олакшала живот. У седамнаестом веку започиње се с применом претварања енергије из угља и дрва у рад, уз помоћ парних машина. Наставак је била израда мотора са унутрашњим сагоревањем, електромотора,..

Рад већине машина заснива се природним законима.

Први алати су прављени од камена, дрвета, коже, костију, потом су почели топити руде и вршити обраду метала (гвожђе и бронза)…

Машина је скуп делова повезаних у једну логичну целину, са циљем извођења одређене операције. Операција је најнижи сегмент обраде, док је обрада један сегмент у технологији.

Машине се генерално могу поделити на основне или једноставне машине и на сложене или комплексне машине.

Једноставнe машине су у ствари разни алати или направе које су повећавале однос уложене и добијене силе. Они су омогућили човеку да обави радове који су захтевали снагу која је била већа од његове, тј. омогућили су искоришћавање снаге ветра, снаге воде, и снаге горивих материја. Без њих био је незамислив напредак, а човек би још увек био на примитивном степену развоја. Једноставне направе су: стрма раван, точак и осовина, полуга.

Комплексна машина се може дефинисати као спој две или више једноставне машине. Док је једноставна машина омогућила да се обави више разних радњи, комплексне машине су направљени с задатком да обављају тачно одређене послове.

Машински елементи су елементи од којих је састављена нека машина.

Механизми су подсклопови који су састављени од неколико елемената, а који у међусобној вези омогућавају да кретање једног елемента изазове жељено кретање другог елемента, односно, то је механички систем за преношење и трансформацију кретања.

Подсклоп је  скуп машинских елемената који обављају неку функцију.

Склоп  обично чини два или више подсклопова и они представљају машинску конструкцију.

Код машина се примењује  закон о одржању енергије (енергија се не може створити нити уништити, већ се само претвара из једног облика у други),

У зависности од функције коју обављају машине могу бити:

-погонске машине код којих се врши трансформација енергије у потребни облик, нпр. електромотор код кога се електрична енергија претвара у механичку енергију обртања ротора;

-машине радилице код којих погонска енергија мотора трансформационим проме­нама и преносом оптерећења и кретања остварује жељену функцију (рад), нпр. код дизалица и др.

-производне машине које производе алате и делове других машина, нпр. бушилице, стругови, глодалице, пресе итд.;

-специјализоване машине (транспортне, грађевинске, пољопривреднe)

Да би машина вршила користан рад потребна јој је енергија коју добија од погонске машине, а то може бити електромотор, мотор СУС…

Овај унос је објављен под 7. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.