Регулисање и безбедност друмског сaобраћаја

Саобраћајна правила су правила која одређују како ће се сви учесници  саобраћаја понашати у саобраћају, ко у односу на кога има предност.

Почеци регулисања саобраћаја датирају из времена римског цара Помпеја, који је још у 6. веку пре н.е, регулисао саобарћај кочија и пешака.

Године 1904. у Енглеској се појављује систем саобраћајних знакова облика круга, троугла и четвероугла, али углавном са текстуалним порукама. Тај систем није прихваћен у Европи.

Први саобраћајни знакови налик на данашње појавили су се 1907. у Немачкој.

Безбедно одвијање саобрaћаја омогућава свакако  верикална, хоризонтална и светлосна сигнализација.

Саобраћајне знакове смо поделили  на знакове обавештења, знакове изричитих наредби и обавезе и знакове опасности.

Знакови опасности су знакови троугластог облика, са једним углом окренутим ка горе, имају црвени руб на белој су подлози,  а одговарајући симбол је црне боје. Имају задатак да упозоре учеснике у саобраћају на опасност, која им прети на одређеном делу пута. Постављају се пре опасног места, обично на удаљености већој од 150 метара, мада у насељу та удаљеност може бити и мања. Постоје и изузеци од овог правила, као што је знак „Андрејин крст“, затим „Радови на путу“, који се поставља непосредно испред места радова и знак „Саобраћај у оба смера“, који се поставља на самом месту одакле почиње саобраћај у оба смера.

Знакови изричитих наредби и  обавезе су знакови  округлог облика, са црвеним рубом на белој подлози и имају симбол који даје информацију о врсти забране или ограничења. Могу се поделити у две групе : знакови забране и ограничења,   знакови обавезе.

Знакови обавештења су знакови углавном правоугаоног облика, обавештавају о путу којим се учесници крећу, називима места, престанку важења знакова наредби или  пружају нека друга корисна обавештења.

На раскрсници на којој саобраћајац регулише саобраћај поштујемо знакове које он даје рукама, тако да када нам је окренут бочно имамо слободан пролаз (као зелено светло), када нам је окренут лицем или леђима забрањен нам је пролаз (као црвено светло), а када дигне руку треба се зауставити ( то је као жуто светло),  јер тада следи промена положаја његових руку.

 

 


Желим да знам више – ПУТОКАЗ

Advertisements
Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s