Обавезе и одговорност учесника у саобраћају. Утицај саобраћаја на животну средину.

Сви учесници у саобраћају треба да познају  закон о безбедности саобраћаја, да познају саобраћајна правила  и  прописе, знакове и свакако сви учесници у саобраћају морају да поштују саобраћајна правила.

Мотори аутомобила се покрећу сагоревањем горива као што су бензин, нафта и гас. Том приликом долази до ослобађања штетних издувних гасова и до загађења човекове околине.

Истраживања су показала да на загађење ваздуха највише утиче саобраћај и то тако да је за половину од укупних извора загађења кривац саобраћај.

На ниво загађености ваздуха утичу: старост и квалитет возила, квалитет горива, пропусна моћ улица, начин организовања саобраћаја, положај града и метереолошке прилике подручја.

Да се смањи загађење околине због ослобађања штетних издувних гасова потребно је смањити број возила на друмовима, избегавати да само возач седи у аутомобилу, возити квалитетна аута, повећати квалитет горива, регулисати саобраћај, возити се градским превозом као што су трамваји, тролејбуси и свакако радити на томе да се пронађу аутомобили који ће радити на горива која не загађују човекову околину, планирати градове тако да су стамбене зоне изван пословних квартова…итд.

 

Advertisements
Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s