Природни ресурси на земљи

Наше природно окружење чини  жива и нежива природа. Догађаји у природи се дешавају по природним законима на које човек не може утицати, али  их   мора познавати.

Главни природни догађаји су  смена дана и ноћи, која настаје као последица ротације земље око своје осовине, смена годишњих доба која настаје као последица ротације земље око сунца, плима и осека, кружење воде у природи, земљотреси и вулканска активност.

Ресурси су природна богатства из којих можемо да добијемо неку енергију. Природни ресурси на Земљи су материја, енергија, простор и време.

Сунце, вода, ваздух, земљиште, биљни и животински свет, рудно благо и природне лепоте  су  природна богатсва једне земље.

Под материјом се сматра све што се може чулима осетити и што поседује физичке особине. Нема јасно дефинисане теорије материје која је нашироко позната. Материја би се најједноставније могла дефенистаи као истовремена манифестација масе и енергије у времену и простору.

Време је такође важно,  јер је научницима неопходно да врло прецизно измере колико је времена нечему потребно да се догоди. Затo су годинама проналазили разне направе за мерење времена, па имамо пешчани сат, будилник, дигитални сат,…

Енергија се јавља у врло различитим облицима јер потиче из разних извора. Сваки покрет, свако ослобађање топлоте, било која активност почива на развијању неке енергије.

 

Advertisements
Овај унос је објављен под 5. разред. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s